Close

april 23, 2021

Maten på vår förskola

Maten som serveras på vår förskola är lagad från grunden. Den är lakto-vegetarisk, råvarorna är biodynamiska eller ekologiska. Matlagningen förbereds med omsorg och med särskild fokus på näringsinnehållet. Vi tillämpar treveckors menyer för att barnen ska kunna vänja sig vid de olika konsistenser och smaker.

Sallad serveras till varje måltid, som mestadels består av vitkål, syrade grönsaker och morötter. Syrade grönsaker underlättar matsmältningen och bidrar till en balanserad tarmflora.

Testund: På förmiddagen bjuder vi barnen på knäckebröd eller mjukt bröd med pålägg och örtte.

Mellanmål: Till mellanmål får barnen frukt eller musli.

Våra maträtter är beprövade erfarenheter och nästan alla våra barn äter med god apetit. I småbarnsgrupperna är matstunden dagens höjdpunkt, barnen njuter av den med alla sina sinnen. De äldre barnen försöker gissa vilken maträtt som kommer att serveras genom dofter som sipprar ut från köket.

Goda matvanor: Grunden till goda matvanor behöver läggas i tidig ålder. Om barnet är delaktigt i matlagningen kommer det att få större intresse för den eftersom vi har lagat den tillsammans. En gång i veckan bakar vi brödet till soppan och ibland hjälper barnen till i olika matlagningsprocesser, såsom att skala lök, skära grönsaker till soppan.

Vi eftersträvar en hälsosam matstund. Vi dukar fint och har alltid ett ljus tänt när vi äter våra måltider. Varje måltid inleds med en sång eller en vers som vi alla läser tillsammans. Den påminner oss om att vara tacksamma för maten som mättar oss.

Sången innan maten:

Jorden har oss detta gett solen det i ljus berett

Kära sol och kära jord är vi tacka vid vårt bord.

Vi avslutar måltiden med en vers:

Tack för maten den var god den ger hälsa kraft och mod.

Påsklunch
Aprikos trädet på gården
Hembakat bröd